Witaj

  • Ulubionia cyfra: 8

http://schuylerlake.com/program-do-rozliczenia-pit/, loan in Singapore

Adrian Paul

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Adrian Paul
Ilustracja
Imię i nazwisko Adrian Paul Hewitt
Data i miejsce urodzenia 29 maja 1959
Londyn, Anglia, Wielka Brytania
Zawód aktor, choreograf, producent, reżyser
Współmałżonek Meilani Paul
(1990–1997; rozwód)
Alexandra Tonelli
(od 2009)
Lata aktywności od 1987
Strona internetowa

Adrian Paul Hewitt[1][2][3] (ur. 29 maja 1959 w Londynie) – angielski aktor telewizyjny i filmowy, najlepiej znany jako Duncan „Mac” MacLeod z telewizyjnego serialu Nieśmiertelny (Highlander, 1992-97)[4][5].

Życiorys

Wczesne lata

Przyszedł na świat w Londynie jako najstarszy z trzech synów Brytyjczyka i Włoszki[6]. Swoją karierę rozpoczął w Europie jako model, tancerz i choreograf[7]. W 1985 wyjechał do Stanów Zjednoczonych[8]. Przez siedem lat trenował sztuki walki: kung-fu, cailifoquan i hongjiaquan, taekwondo, boks i opanował techniki władania japońskim mieczem katana. Naturalnie atletyczny, grał także w piłkę nożną[9], będąc jej wiernym fanem[10].

Kariera

Po raz pierwszy na srebrnym ekranie pojawił się jako skazany na wygnanie rosyjski tancerz baletowy Kolja 'Nikołaj' Rostow w serialu ABC Dynastia Colbych (The Colbys, 1986-87). W 1987 roku trafił na scenę off-Broadwayu w Minetta Lane Theatre jako Ralph w spektaklu Blagierzy (Bouncers)[11]. Wystąpił w teledyskach: „My Own Way” (1981) grupy Duran Duran, „Days Like This” (1989) Sheeny Easton i „Eyes of a Stranger” (1989) zespołu Queensrÿche.

Zagrał tytułową rolę w telewizyjnym filmie sensacyjnym CBS Sowa (The Owl, 1991)[12]. Stał się znany jako Duncan MacLeod z telewizyjnego serialu Nieśmiertelny (Highlander, 1992-98), którego był również współreżyserem. W kinowej komedii Eliksir miłości (Love Potion No. 9, 1993) wcielił się w postać potentata finansowego i właściciela wielkiej firmy samochodowej walczącego o względy Sandry Bullock. Wystąpił w roli agenta FBI, który postanowił zdemaskować działania rządu, mające na celu zintegrowanie wampirów z resztą społeczeństwa w horrorze Nienasyceni (Breed, 2001). Na małym ekranie stworzył postać specjalnego wysłannika, którego zadaniem jest odnaleźć wszystkich groźnych przestępców z galaktyki i odesłać z powrotem za kratki w kanadyjskim serialu sensacyjnym Łowca (Tracker, 2001-2002).

Zagrał potem rolę komandora Burta Hableya, obarczonego odpowiedzialnością za śmierć dwóch członków załogi amerykańskiego okrętu podwodnego w thrillerze Widmo z głębin (Phantom Below/Tides of War, 2005).

Życie prywatne

W latach 1990–1997 był żonaty z Meilani Alisą Figalan[13], znaną z reklamy PepsiUh-Huh Girl” z Rayem Charlesem. W 2001 roku związał się z Alexandrą Tonelli, z którą się ożenił w roku 2009[14][15]. Mają dwójkę dzieci: córkę Angelisę Valentinę Rose (ur. 8 stycznia 2010) i syna Royce (ur. 16 lipca 2012).

Filmografia

Filmy fabularne

  • 1986: Bryzg: Architekci obawy (Splatter: Architects of Fear) jako Mutant
  • 1988: Ostatni rytuał (Last Rites) jako Tony
  • 1989: Taniec wojenny (Dance to Win) jako Billy
  • 1989: Maska czerwonej śmierci (Masque of the Red Death) jako Prospero
  • 1992: Eliksir miłości (Love Potion No. 9) jako Enrico Pazzoli
  • 1997: Straceńcza misja (Dead Men Can't Dance) jako Shooter
  • 1998: Plan Zuzanny (Susan's Plan) jako Paul Holland
  • 1999: Powrót Merlina (Merlin: The Return) jako Lancelot
  • 1999: Konwergencja (Convergence) jako Brady Traub
  • 2000: Nieśmiertelny IV: Ostatnia rozgrywka (Highlander: Endgame) jako Duncan MacLeod
  • 2001: Nienasyceni (The Breed) jako Aaron Gray
  • 2001: Eksperyment (The Void) jako prof. Steven Price
  • 2002: Wirtualny grom (Storm Watch)(Code Hunter) jako Neville
  • 2003: Obcy łowca (Alien Tracker) jako Cole
  • 2003: Gra o życie (Nemesis Game) jako Vern
  • 2004: Książę Śniegu (Snow Prince) jako książę
  • 2004: Moskiewska gorączka (Moscow Heat) jako Andrew
  • 2005: W potrzasku (Throttle) jako Gavin Matheson
  • 2005: Little Chicago jako Frank
  • 2006: Posiedzenie (Séance) jako Spence
  • 2006: Nieśmiertelny (Highlander: The Source) jako Duncan MacLeod
  • 2007: The heavy (The heavy) jako Christian Mason
  • 2009: Dziewięć mile na dół (Nine Miles Down) jako Thomas „Jack” Jackman
  • 2009: Eyeborgs (Eyeborgs) jako R.J „Gunner” Reynolds
  • 2010: War of the worlds: Goliath (War of the worlds: Goliath)

filmy TV

  • 1988: Strzelec (Shooter) jako Ian
  • 1991: Sowa (The Owl) jako The Owl
  • 1993: Śmiertelna sesja zdjęciowa (The Cover Girl Murders) jako fotograf Patrice
  • 2005: Widmo z głębin (Tides of War) jako komandor Frank Habley
  • 2006: Ostatnia kolonia (The Lost Colony) jako Ananias Dare
  • 2009: Kapitana Drake’a wyprawa po nieśmiertelność (The Immortal Voyage of Captain Drake) jako sir Francis Drake

seriale TV

  • 1986-87: Dynastia Colbych (The Colbys) jako Kolja 'Nikołaj' Rostow
  • 1988: Piękna i bestia (Beauty and the Beast) jako Dmitri Benko
  • 1989-90: Wojna światów (War of the Worlds) jako John Kincaid
  • 1991: Cienie mroku (Dark Shadows) jako Jeremiah Collins
  • 1992: Przygody Tarzana (Tarzán) jako Jack Traverse
  • 1992: Napisała: Morderstwo (Murder, She Wrote) jako Edward Hale
  • 1992-98: Nieśmiertelny (Highlander) jako Duncan MacLeod
  • 2001: Łowcy skarbów (Relic Hunter) jako Lucas Blackmer
  • 2001-2002: Łowca (Tracker) jako Cole/Daggon
  • 2003: Czarodziejki (Charmed) jako Jeric

Przypisy

  1. Personalidade: Adrian Paul (port.). InterFilmes.com. [dostęp 2017-04-27].
  2. Adrian Paul - Sztárlexikon (węg.). Starity.hu. [dostęp 2017-04-27].
  3. Adrian Paul (hiszp.). SensaCine.com. [dostęp 2017-04-27].
  4. Adrian Paul (wł.). MYmovies. [dostęp 2017-04-27].
  5. Adrian Paul (ang.). Listal. [dostęp 2017-04-27].
  6. Adrian Paul (ang.). TV.com. [dostęp 2017-04-27].
  7. Adrian Paul - Actor (rum.). CineMagia.ro. [dostęp 2017-04-27].
  8. Adrian Paul (I) - Artista (29 de Maio de 1959) (port.). Filmow. [dostęp 2017-04-27].
  9. Adrian Paul (cz.). ČSFD.cz. [dostęp 2017-04-27].
  10. Adrian Paul (ang.). Rotten Tomatoes. [dostęp 2017-04-27].
  11. Adrian Paul Biography (1959-) (ang.). Film Reference. [dostęp 2017-04-27].
  12. Adrian Paul: Sa biographie (fr.). AlloCiné. [dostęp 2017-04-27].
  13. Meilani Paul w bazie Internet Movie Database (ang.)
  14. Adrian Paul Dating History (ang.). FamousFix.com. [dostęp 2017-04-27].
  15. Alexandra Tonelli w bazie Internet Movie Database (ang.)

Linki zewnętrzne

Agust Gudmundsson, endodoncja Kraków, apartamenty w Szczawnicy

Social

Menu